Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΡΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΩΝ (Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών)


Σε 12 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή και 3 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε χθες ο βιαστής τουριστριών, με ομόφωνη απόφαση από δικαστές/δικαστίνες και ενόρκους. Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Νιώθουμε ικανοποίηση για την τιμωρία του βιαστή καθώς και για την απόφαση να μην υπάρξει αναστολή εκτέλεσης, όπως είχαμε απαιτήσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.
Σε όλη τη διάρκεια της δίκης η Πρωτοβουλία μας ήταν παρούσα. Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο είχαμε διαμαρτυρηθεί με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και κινητοποιήσεις μπροστά στα δικαστήρια. Υπενθυμίζουμε ότι ο ένοχος συνελήφθη το 2005 κι ενώ έχει καταδικαστεί για τον βιασμό της μιας εκ των τεσσάρων τουριστριών ήδη και σε δεύτερο βαθμό (το 2012), για τις τρεις άλλες μόλις εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό μετά -από 8 χρόνια! Η παρέμβασή μας στον δημόσιο χώρο και η πίεση που ασκήσαμε για την συνειδητοποίηση της ανάγκης για τιμωρία του κατά συρροή βιαστή εδώ και τρία χρόνια βοήθησε στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η καταδίκη του ήταν επακόλουθη, με τα συντριπτικά στοιχεία που υπήρχαν εναντίον του αλλά και τις δικές του ανακριτικές καταθέσεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση αγόρευσε η εισαγγελέας και οι δικηγόροι ενώ, όταν στο τέλος ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν έκανε βιασμό, ούτε καν είχε σεξουαλική επαφή με τις γυναίκες, το μόνο του σφάλμα ήταν ότι έδινε μυστικά το χαπάκι Stilnox μέσα σε μια τυρόπιττα. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νόμο η χορήγηση ουσιών οποιουδήποτε είδους που μπορούν να επιφέρουν διαταραχή της σκέψης, της συγκέντρωσης ή της βούλησης είναι βία.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είναι ηθικά καταδικαστέος γιατί ενώ ήταν παντρεμένος πήγαινε στην Πλάκα και έκανε φλερτ. Σύγχυζε κι αυτός το φλερτ με τον βιασμό, σύμφωνα με μια πλατειά διαδεδομένη αντίληψη -ιδιαίτερα στους άντρες- που δεν μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ του μεσογειακού εραστή και του μεσογειακού βιαστή. Ζήτησε συνεπώς να μην τιμωρηθεί ο πελάτης του, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του είναι φτωχή και δεν έχει πόρους και επιπλέον, τα δύο παιδιά του τον χρειάζονται. Ο βιαστής, ο δικηγόρος του καθώς και ένας σημαντικός μάρτυρας, στηλίτευσαν τους πρώτους δύο δικηγόρους γιατί δεν τον προστάτευσαν ως κατηγορούμενο κατά την ανάκριση, ενώ την τελευταία και για πολλά χρόνια συνήγορο ότι έκανε πολιτική αντιπαράθεση με το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι και αυτό δεν βοήθησε την υπεράσπιση.
Η πολιτική αγωγή από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι οργανώθηκε συστηματικά, με δεδομένη όλη την γραφειοκρατία που οφειλόταν στο ότι οι γυναίκες ήταν από ξένες χώρες. Η δίκη χωρίς την παρουσία των θυμάτων είναι ένα καλό προηγούμενο για τις δίκες βιασμού, ώστε όταν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να μην χρειάζεται οι γυναίκες να παρίστανται στο δικαστήριο και να υποφέρουν. Οι παθούσες ενημερώθηκαν αμέσως και νιώθουν ικανοποίηση γιατί αποδόθηκε δικαιοσύνη.
Ο βιασμός τουριστριών θεωρείται καλό και ακίνδυνο σπορ από πολλούς άνδρες και η χθεσινή βαριά καταδίκη, έστω και καθυστερημένη, πρέπει να κοινοποιηθεί και να γίνει γνωστή στον δημόσιο χώρο. Το κρίσιμο είναι η αυτονομία του γυναικείου σώματος και η σεξουαλική αυτοδιάθεση των γυναικών. Δεν υπάρχουν αναλώσιμες γυναίκες, ούτε αναλώσιμες τουρίστριες.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη, όπου, μεταξύ άλλων, ο βιασμός θα είναι αδιανόητος και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν φυλακές.
Ζητούμε από όλους τους φορείς της πολιτείας, και πρωτίστως από τη Γραμματεία Ισότητας να εντάξουν ως προτεραιότητά τους την ηθική απονομιμοποίηση του βιασμού, ιδίως των τουριστριών που θεωρείται ότι «τα θέλουν», παράλληλα με την ενημέρωση για τις καταδίκες. Απαιτούμε την στήριξη των θυμάτων από την πολιτεία και την καταδίκη των βιαστών χωρίς καθυστερήσεις!
Αθήνα, 13-6-2013

Πηγή: Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου