Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Δελτίο τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών - «Καθημερινές αυθαίρετες προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων στη Θεσσαλονίκη»

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 - Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388)
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Καθημερινές αυθαίρετες προσαγωγές
διεμφυλικών ατόμων στη Θεσσαλονίκη.»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένο Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των διεμφυλικών / τρανς ατόμων, με το παρόν δελτίο τύπου, καταγγέλλει και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις καθημερινές αναίτιες προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφες επώνυμες καταγγελίες που μας έχουν γίνει από μέλη μας που ζουν στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 30 Μαίου 2013, γίνονται σε καθημερινή βάση επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας και προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες οι προσαγωγές γίνονται στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης, όπου τα διεμφυλικά πρόσωπα κρατούνται τουλάχιστον για 3-4 ώρες με το πρόσχημα της εξακρίβωσης και της σεξουαλικής εργασίας, ενώ η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τα διεμφυλικά πρόσωπα είναι εξευτελιστική για την αξιοπρέπεια και την τιμή τους. 
Μάλιστα σε τουλάχιστον τρεις από τις καταγγελίες, αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν εν κινήσει τρεις διεμφυλικές γυναίκες ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους, το ακινητοποίησαν και τις προσήγαγαν δίχως καμία απολύτως δικαιολογία.
Σε όλες τις περιπτώσεις καταγγέλλεται απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αστυνομικών, ενώ σε διαμαρτυρίες των διεμφυλικών γυναικών, τις απείλησαν ότι αν δεν «συμμορφωθούν» θα τους κάνουν μήνυση για απείθεια. 
Το γεγονός μάλιστα ότι οι προσαγωγές αυτές γίνονται σε καθημερινή βάση από τις 30.5.2013, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων (δημοσίων και εκκλησιαστικών) κατά του Thessaloniki Pride, δημιουργεί εύλογες απορίες και σκέψεις ότι πρόκειται για στοχοποίηση εν όψει του Pride της συμπρωτεύουσας της πιο ευάλωτης ομάδας από όλη την λοατ κοινότητα, την κοινότητα, των διεμφυλικών, που υποφέρει από πολλαπλούς αποκλεισμούς και μισαλλοδοξία και επιπλέον είναι η πιο εύκολα στοχοποιήσιμη.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), υπενθυμίζει ότι μετά από ανάλογες επιχειρήσεις σκούπα τις αστυνομίας («Ξένιος Ζευς») που είχαν γίνει στην Αθήνα, όπου είχε με παρόμοιο τρόπο γίνει αναίτιες προσαγωγές, όλες οι διεμφυλικές γυναίκες που προσήχθησαν τότε και κατέφυγαν στο Σωματείο μας, κρίθηκαν αθώες από το δικαστήριο, ενώ το δικαστήριο αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης ότι η σύμπτωση της ιδιότητας του διεμφυλικού ατόμου με την παρουσία του σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο δεν μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ασκεί σεξουαλική εργασία, πόσο δε μάλλον ότι «παρενοχλεί» τους περαστικούς. Αντίθετα, η παραπομπή του ατόμου, όμως, σε δίκη με μόνη τη σύμπτωση των ανωτέρω, σημαίνει ότι ποινικοποιείται η ταυτότητα φύλου, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), καταγγέλλει με ισχυρό τρόπο τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των διεμφυλικών προσώπων, ενώ δηλώνει ότι θα ενημερώσει γι’ αυτά τα θλιβερά συμβάντα τη διεθνή κοινότητα και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των διεμφυλικών με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα.
http://www.transgender-association.gr/ 
transgender.support.associatio
n@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου