Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Καθήκον κάθε δημοκρατικού ανθρώπου η απερίφραστη καταδίκη και η ανάληψη δράσης για το ρατσιστικό πογκρόμ που υφίστανται τα τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.


Αθήνα, 19 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Καθήκον κάθε δημοκρατικού ανθρώπου η απερίφραστη καταδίκη και η ανάληψη δράσης για το ρατσιστικό πογκρόμ που υφίστανται τα τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.»

 Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), με το παρόν δελτίο τύπου, καλεί κάθε δημοκρατικό άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα να εκφράσει την απερίφραστη καταδίκη του για το καθημερινό ρατσιστικό πογκρόμ που υφίστανται τα τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη και να εκφράσει την συμπαράστασή του στα τρανς άτομα που υφίστανται διώξεις λόγω της ταυτότητας φύλου τους .
Oπως έχουμε κάνει γνωστό από τις 30 Μαΐου, γίνονται καθημερινές προσαγωγές τρανς γυναικών στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, που έχουν καθαρά χαρακτηριστικά πογκρόμ με σκοπό να «βελτιώσουν την εικόνα των περιοχών», δηλαδή εν προκειμένω μέσω των «συγκεκριμένων επιχειρησιακών δράσεων» την εξαφάνιση των τρανς ατόμων από την πόλη, όπως αποκαλυπτικά απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδιας σε ερώτηση δέκα βουλευτών, καθώς η παρουσία τους «υποβαθμίζει την εικόνα», όπως αναφέρθηκε.
 Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται με εντελώς αυθαίρετο και παράνομο τρόπο και έφτασαν έως τη στέρηση της ελευθερίας και προσωρινή κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα. Τούτο προκάλεσε σχετικές μηνύσεις τόσο της δικηγόρου του ΣΥΔ, όσο και επτά κοινές μηνύσεις μελών του Σωματείου για μία σειρά βαρέων ποινικών αδικημάτων. Οι προσαγωγές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που μας έχουν γίνει γνωστές, χθες Τετάρτη 17 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε μαζική επιχείρηση μοτοσικλετιστών της Ομάδας «Δίας» και «Ζήτα» της αστυνομίας που περικύκλωσαν μία παρέα δύο τρανς γυναικών και τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στο τμήμα. Πράγματι τους ακολούθησαν, όπου κρατήθηκαν και τους έγινε έκθεση αρχής, χωρίς να τους εξηγηθεί ο λόγος. Στη συνέχεια φεύγοντας από το Τμήμα και αφού είχαν επικοινωνήσει με την Γραμματέα του ΣΥΔ Θεσσαλονίκης είχαν δώσει ραντεβού για συνάντηση με άλλα τέσσερα μέλη του ΣΥΔ και επαναλήφθηκε το ίδιο περιστατικό· τις περικύκλωσαν μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας και τους ζήτησαν εκ νέου να τους ακολουθήσουν. Οι τρανς γυναίκες (έξι συνολικά στον αριθμό) αρνήθηκαν, καθώς η όλη διαδικασία στερείται κάθε νομιμότητας, και ξάπλωσαν στο οδόστρωμα αρνούμενες να τους ακολουθήσουν, και στο σημείο έφθασε και η Γραμματέας του ΣΥΔ Θεσσ/κης, που απειλήθηκε με προσαγωγή και αυτή. Τελικώς παραμένοντας στο οδόστρωμα και μετά την κάθετη άρνησή τους, κατέφθασε επικεφαλής της αστυνομίας και αφού καταγράφηκαν επιτόπου τα στοιχεία τους, αφέθηκαν ελεύθερες και δεν προσήχθησαν (εκ νέου).
Δεδομένου ότι το περιστατικό αυτό (καθώς και άλλα) έρχονται λίγο μετά την κατάθεση των μηνύσεων κατά αστυνομικών υπαλλήλων που διενεργούν τις παράνομες προσαγωγές, είναι προφανές ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών έχει ξεκάθαρα χαρακτήρα αντεκδίκησης, καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό την Παρασκευή 12 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την κατάθεση της μήνυσης. Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με την υποστήριξη των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προβεί και θα εντείνει τις ενέργειές του για την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων. Απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που σέβεται τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και ζητούμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του.
 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα. http://www.transgender-association.gr/ transgender.support.association@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου