Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου του Athens Pride με τα αιτήματα της LGBT κοινότητας

Athens Pride
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
Δεριγνύ 18, Αθήνα, Τ.Κ. 10434
+30 6974187383
www.athenspride.eu
contact@athenspride.eu

Το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013 πραγματοποιείται το
9ο ATHENS PRIDE με το σύνθημα «Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ».


Η Παρέλασή μας σταδιακά μεγαλώνει. Ο δρόμος, όμως, για την ισότητα και το σεβασμό είναι ακόμη μακρύς.

Η επισκόπηση της παρούσας κατάστασης των LGBT ατόμων στην Ελλάδα απεικονίζει περίτρανα ένα συνεχόμενο (δυστυχώς) έλλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας και ίσων δικαιωμάτων. Ως προς αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται εμφανέστατα πολύ πίσω από αρκετές γειτονικές μας χώρες με πολύ νεότερες δημοκρατίες.

Η ορολογία και οι έννοιες του σεξουαλικού προσανατολισμού και – πολύ περισσότερο – της ταυτότητας φύλου απουσιάζουν μονίμως από τον πολιτικό και τον δημόσιο διάλογο. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεν αναγνωρίζεται καν η σοβαρότητα και η βιαιότητα των περιστατικών ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Κατά συνέπεια, δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από βασικούς κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, όπως είναι το σύστημα εκπαίδευσης και το σώμα επιβολής του νόμου (αστυνομία).

Το Athens Pride 2013 έχει καταρτίσει τον παρακάτω – δυστυχώς μακρύ – κατάλογο με αιτήματα για τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου – κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί:
 • Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
 • Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
 • Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
 • Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
 • Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
 • Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.
 • Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Και συγκεκριμένα από της οργανώσεις μας:

Colour Youth
 • Αναγνώριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοσχολικής (bullying) και ενδοοικογενειακής βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
 • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου.
 • Δικαίωμα στην αλλαγή των εγγράφων χωρίς ιατρικές / φαρμακολογικές προϋποθέσεις.
 • Αναγνώριση των LGBT οικογενειών και την εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά και τους γονείς τους σε όλα τα επίπεδα (νομικό, κοινωνικό, οικονομικό, σχολικό κ.α.).
Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Θετική Φωνή
 • Παρεμβάσεις πρόληψης από την πολιτεία σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που να απευθύνονται στην ευπαθή (ως προς τον HIV) ομάδα των MSM (άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες).
ACT UP Hellas
 • Διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης και προτεραιότητα σε προγράμματα πρόληψης για τον HIV/AIDS στις ομάδες στόχους, ειδικά στα νέα άτομα και στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
 • Αναδιάρθρωση της λειτουργίας το ΕΣΡ, προκειμένου να αποτρέπεται προβολή ρατσιστικών, σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ.
 • Εξασφάλιση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου.
Διαχειριστική Ομάδα του Proud Press
Για το Athens Pride 2013
Andrea Gilbert, Εκπρόσωπος
+30 6974 187383

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου