Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Καταγγελία ομοφοβικής-τρανσφοβικής-σεξιστικής επίθεσης σε μέλη της Πρωτοβουλίας Κατά της ομοφοβίας

 Ξάνθη, Τρίτη 27/1/2015
 Καταγγελία ομοφοβικής-τρανσφοβικής-σεξιστικής επίθεσης σε μέλη της Πρωτοβουλίας Κατά της ομοφοβίας

Την Παρασκευή 9-1-2015 λίγο μετά τις 24:00 σημειώθηκε σε μπαρ της Ξάνθης ομοφοβικό-τρανσφοβικό-σεξιστικό περιστατικό σε μέλη της Πρωτοβουλίας κατά της ομοφοβίας Ξάνθης καθώς και σε πελάτισσα που παρευρίσκονταν εκείνη την ώρα. Υπήρξε μια σειρά ομοφοβικών και σεξιστικών στιγμιότυπων από ομοφοβικό φασίστα, που βρισκόταν με την παρέα του στο συγκεκριμένο μπαρ. 

Το πρώτο περιστατικό συνέβη σε τρανς γυναίκα που διασκέδαζε στο εν λόγω μπαρ και δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστική και τρανσφοβική επίθεση από τον ομοφοβικό φασίστα. Συγκεκριμένα αυτός ο άντρας πλησίασε με γλοιώδη τρόπο την τρανς γυναίκα λέγοντάς της «Τι βυζάρες είναι αυτές;» και τη ρώτησε «πόσα παίρνεις;»· παραβίασε τον ιδιωτικό της χώρο, την υποτίμησε και θεώρησε δεδομένο πως εργάζεται ως πόρνη επειδή είναι τρανς. Η τρανς γυναίκα απομακρύνθηκε αρνούμενη να του απαντήσει.

Ο ίδιος άντρας μετά από λίγη ώρα συνέχισε τη φαλλοκρατική του συμπεριφορά με την ανοχή του φίλου του, που βρισκόταν μαζί του και παρενόχλησε τον γκέι εργαζόμενο του μπαρ, που είναι και μέλος της Πρωτοβουλίας κατά της ομοφοβίας. Σχολίασε υποτιμητικά την εμφάνισή του και με χλευαστικό τρόπο, του είπε «σου αρέσουν τα σκουλαρίκια που φοράς;», θέλοντας να του υποδείξει ότι οι «άντρες» δεν  πρέπει να φοράνε σκουλαρίκια. Μετά την επίδειξη του «ανδρισμού» τους, οι δυο άντρες επεδίωξαν να αποχωρήσουν από το μπαρ χωρίς να πληρώσουν
Τα ομοφοβικά σκηνικά συνεχίστηκαν όταν ο εργαζόμενος ζήτησε να πληρωθεί το ποσό που είχαν καταναλώσει οι δυο σεξιστές και τότε ο ίδιος άντρας που επιτέθηκε στην τρανς γυναίκα, αντέδρασε με μια βίαιη και απειλητική συμπεριφορά, λέγοντας «άσε μας ρε πουστράκι» και με μια κίνηση σεξουαλικής παρενόχλησης του έπιασε τον κώλο, λέγοντας «να σου βάλω δυο δάχτυλα». Ο  γκέι εργαζόμενος υπερασπίστηκε την αξιοπρέπειά του λέγοντας στον ομοφοβικό άντρα να μιλάει καλύτερα, να πληρώσει και να αποχωρήσει. Αυτός όμως απειλούσε τον εργαζόμενο, του φώναζε «θα σε γαμήσω πουστράκι», και άρχισε να τον σπρώχνει βίαια. Ο εργαζόμενος αυτοαμύνθηκε υπερασπιζόμενος τη σωματική του ακεραιότητα με κίνδυνο της ζωής του. 

Την ίδια στιγμή πελάτες του μαγαζιού και μέλη της Πρωτοβουλίας κατά της ομοφοβίας στάθηκαν αλληλέγγυα και υπερασπίστηκαν το άτομο που δεχόταν σωματική επίθεση προσπαθώντας να απομακρύνουν τους δυο άντρες, ενώ ο συγκεκριμένος άντρας που προκάλεσε όλα τα περιστατικά φώναζε «έχει γεμίσει ο τόπος πουστάρες» και σε μια γυναίκα από την Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας έλεγε «θα σε γαμήσω και εσένα πουτανίτσα». Ο συγκεκριμένος άντρας αποχώρησε ξεστομίζοντας απειλές και με τελευταία πρότασή του «θα σας γαμήσουμε πουστάρες».

Σημαντική ήταν η αλληλεγγύη της άλλης εργαζόμενης στο μπαρ, η οποία υπήρξε παρούσα από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το περιστατικό μαζί με άλλα αλληλέγγυα άτομα. O ιδιοκτήτης  του μπαρ τις επόμενες μέρες έδειξε ενδιαφέρον για τον εργαζόμενο που δέχτηκε την επίθεση. Στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει τη διεξαγωγή εκδήλωσης της ομάδας μας και είναι ανοιχτός στο να εργάζονται γκέι και λεσβίες στην επιχείρησή  του. 

Το τρίπτυχο της ομοφοβίας-τρανσφοβίας-σεξισμού που εκδηλώθηκε από τον παραπάνω cis[1] άντρα μας είναι οικεία συμπεριφορά. Είναι η συμπεριφορά του κυρίαρχου και στρέητ αρσενικού που «γαμάει και δέρνει» ότι βρεθεί στο διάβα του. Είναι το ετεροκανονικό αρσενικό που θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από τους πούστηδες, τις λεσβίες, τα τρανς άτομα, θέλει να αποδείξει την ανωτερότητα της στρέητ σεξουαλικότητάς του και επιθυμεί να επιβληθεί με τη σεξουαλική βία για να τιμωρήσει όσους και όσες «αποκλίνουν από το κανονικό». Μας είναι οικεία αυτή η συμπεριφορά από τις επιθέσεις που εντείνονται τα τελευταία δυο χρόνια από οργανωμένους και μη, φασίστες που θέλουν να εξουσιάσουν τα σώματα «των ανώμαλων», χτυπώντας τα, βανδαλίζοντάς τα, σημαδεύοντάς τα.

Το γεγονός πως ο ομοφοβικός φασίστας έγινε θαμώνας και βρήκε χώρο να διασκεδάζει στο μπαρ που σημειώθηκε η φασιστική επίθεση, μας κάνει να νιώθουμε πως το συγκεκριμένο μπαρ δεν είναι χώρος ασφαλής για τα μέλη της λοατ (λεσβιακής, γκέι, αμφί και τρανς) κοινότητας και για τις γυναίκες. Αρνούμαστε να συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο με ομοφοβικούς που μας υποτιμούν, που μας θεωρούν απειλή και που μας επιτίθενται με κάθε ευκαιρία. Για τους ανθρώπους της λοατ κοινότητας είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη χώρων όπου η ελευθερία τους δεν θα περιορίζεται και θα αισθάνονται άνετα. Στην πόλη της Ξάνθης, αν και υπήρξαν προσπάθειες για να γίνει κάτι τέτοιο, το στρέητ προνόμιο, η φαλλοκρατία και η ματσίλα περιόρισαν σταδιακά την προσπάθεια αυτή με κορύφωση την τελευταία ομοφοβική-τρανσφοβική επίθεση σε μέλη της ομάδας σε ένα χώρο που ήταν φιλικός προς εμάς.
Αποφασίσαμε σαν συλλογικότητα να μην ονοματίσουμε το μπαρ που έγινε η συγκεκριμένη επίθεση διότι δεν θέλουμε να το στοχοποιήσουμε και να το στιγματίσουμε. Όμως, σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση δεν μπορούμε να ορίσουμε εμείς το πολιτικό πλαίσιο ασφάλειας που επιθυμούμε με τα πολιτικά εργαλεία που έχουμε  επιλέξει σαν συλλογικότητα. Αυτό μας κάνει να μην μπορούμε να εγγυηθούμε πως δεν θα ξανασυμβεί μια παρόμοια επίθεση και αποφασίζουμε πως στο μέλλον δεν θα επιλέξουμε το συγκεκριμένο μπαρ για τις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας κατά της ομοφοβίας Ξάνθης.

Έχουμε ανάγκη από χώρους ασφαλείς όπου δεν θα υπάρχουν τα αδιάκριτα και τα χλευαστικά βλέμματα όταν ένας άντρας αγγίζει το χέρι ενός άλλου άντρα, όπου δεν θα υπάρχουν πονηρά και περιπαιχτικά σχόλια όταν παρευρίσκεται ένα τρανς άτομο, όπου δεν θα υπάρχουν ηδονοβλεπτικά βλέμματα και παρεμβατικές προτάσεις όταν δυο γυναίκες φιλιούνται.

Έχουμε ανάγκη από χώρους ασφαλείς όπου δεν θα κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα για αυτό που είμαστε, αλλά θα μπορούμε να απολαύσουμε τις ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνουν και οι στρέητ χωρίς να φοβόμαστε για τα αυτονόητα.

Έχουμε ανάγκη από χώρους ασφαλείς για να εργάζονται τα λοατ άτομα όπου δεν θα αντιμετωπίζουν άκομψα, υποτιμητικά, σεξιστικά-ομοφοβικά-τρανσφοβικά σχόλια από τη μεριά των πελατών-εργοδοτών, αλλά θα μπορούν να εργαστούν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον που θα έχει την αλληλεγγύη από τον/την εργοδότη/τρια τους και τους/τις συναδέλφους/φισσες τους.

 Τους ασφαλείς χώρους δεν θα τους βρούμε έτοιμους, αλλά θα τους χτίσουμε σιγά σιγά με νέους όρους που θα αποκαταστήσουν τις ελευθερίες των λοατ ατόμων. Με διάλογο, με ανταλλαγή εμπειριών, με ορατότητα, με συμμετοχή σε κοινούς αγώνες και κυρίως με την αλληλεγγύη των ατόμων που πιστεύουν στην ελευθερία έκφρασης και στα δικαιώματα που διεκδικούν τα λοατ άτομα.

Τέτοια φασιστικά-ομοφοβικά-τρανσφοβικά περιστατικά δεν θα μένουν αναπάντητα αλλά θα καταγγέλλονται δημόσια. Καλούμε τις συλλογικότητες της πόλης καθώς και τα άτομα που έχουν θέσεις κατά της ομοφοβίας και του σεξισμού να είναι σε επαγρύπνηση όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, να στέκονται αλληλέγγυα σε όσους/ες δέχονται ομοφοβικές-τρανσφοβικές επιθέσεις και να αντεπιτίθενται σε όποιο φασίστα τολμάει να βγάλει γλώσσα και να σηκώσει βλέμμα και χέρι. Οι ομοφοβικές-τρανσφοβικές-σεξιστικές επιθέσεις είναι φασιστικές επιθέσεις. Η ανοχή απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις είναι ανοχή απέναντι στο φασισμό.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ