Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΞΑΝΘΗ PRE-PRIDE FESTIVAL (30-31 Μαΐου 2013)


Δελτίο τύπου του Athens Pride με τα αιτήματα της LGBT κοινότητας

Athens Pride
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
Δεριγνύ 18, Αθήνα, Τ.Κ. 10434
+30 6974187383
www.athenspride.eu
contact@athenspride.eu

Το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013 πραγματοποιείται το
9ο ATHENS PRIDE με το σύνθημα «Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ».


Η Παρέλασή μας σταδιακά μεγαλώνει. Ο δρόμος, όμως, για την ισότητα και το σεβασμό είναι ακόμη μακρύς.

Η επισκόπηση της παρούσας κατάστασης των LGBT ατόμων στην Ελλάδα απεικονίζει περίτρανα ένα συνεχόμενο (δυστυχώς) έλλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας και ίσων δικαιωμάτων. Ως προς αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται εμφανέστατα πολύ πίσω από αρκετές γειτονικές μας χώρες με πολύ νεότερες δημοκρατίες.

Η ορολογία και οι έννοιες του σεξουαλικού προσανατολισμού και – πολύ περισσότερο – της ταυτότητας φύλου απουσιάζουν μονίμως από τον πολιτικό και τον δημόσιο διάλογο. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεν αναγνωρίζεται καν η σοβαρότητα και η βιαιότητα των περιστατικών ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Κατά συνέπεια, δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από βασικούς κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, όπως είναι το σύστημα εκπαίδευσης και το σώμα επιβολής του νόμου (αστυνομία).

Το Athens Pride 2013 έχει καταρτίσει τον παρακάτω – δυστυχώς μακρύ – κατάλογο με αιτήματα για τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου – κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί:
  • Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
  • Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
  • Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
  • Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
  • Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.
  • Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Και συγκεκριμένα από της οργανώσεις μας:

Colour Youth
  • Αναγνώριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοσχολικής (bullying) και ενδοοικογενειακής βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου.
  • Δικαίωμα στην αλλαγή των εγγράφων χωρίς ιατρικές / φαρμακολογικές προϋποθέσεις.
  • Αναγνώριση των LGBT οικογενειών και την εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά και τους γονείς τους σε όλα τα επίπεδα (νομικό, κοινωνικό, οικονομικό, σχολικό κ.α.).
Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Θετική Φωνή
  • Παρεμβάσεις πρόληψης από την πολιτεία σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που να απευθύνονται στην ευπαθή (ως προς τον HIV) ομάδα των MSM (άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες).
ACT UP Hellas
  • Διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης και προτεραιότητα σε προγράμματα πρόληψης για τον HIV/AIDS στις ομάδες στόχους, ειδικά στα νέα άτομα και στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
  • Αναδιάρθρωση της λειτουργίας το ΕΣΡ, προκειμένου να αποτρέπεται προβολή ρατσιστικών, σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ.
  • Εξασφάλιση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου.
Διαχειριστική Ομάδα του Proud Press
Για το Athens Pride 2013
Andrea Gilbert, Εκπρόσωπος
+30 6974 187383

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

17 Μάη Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας

17 Μάη Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Τι είναι ομοφοβία;
Η ομοφοβία αλλά και η λεσβιοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία είναι ο φόβος, τα αρνητικά συναισθήματα, οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, η αποστροφή ακόμα και η βία (λεκτική και σωματική) κατά των γκέι, των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανσέξουαλ ατόμων με βασικό κριτήριο ότι εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους διαφορετικά, έξω από τα πλαίσια της ετεροφυλόφιλης σεξουαλικότητας.

Πότε θεσπίστηκε η Παγκόσμια ημέρα;
Στις 17 Μαΐου 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαιρεί οριστικά την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, όμως χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι το 2005 για να οριστεί αυτή η ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση, αλλά και στην αντιμετώπιση συμπεριφορών που στιγματίζουν και περιθωριοποιούν κάθε άνθρωπο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού,  ταυτότητας και έκφρασης φύλου.

Εκφάνσεις ομοφοβίας
Σχολείο: πολύ συχνά μαθητές/τριες πέφτουν θύματα εκφοβισμού  λόγω της σεξουαλικότητάς τους. Υπάρχουν παιδιά που δέχονται βία επειδή οι συμμαθητές τους κρίνουν αυθαίρετα  πως είναι γκέι και λεσβίες. Προσφωνήσεις όπως, «πουστάρα», «είσαι γκέι», «αδερφή», «αγοροκόριτσο», «λεσβία»  χρησιμοποιούνται προσβλητικά, ως βρισιές μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Μαθητές αντιμετωπίζουν ομοφοβική συμπεριφορά από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντί να προστατεύουν τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, συμβάλλουν στην περιθωριοποίησή τους. Η  ομοφοβία στο σχολείο στιγματίζει την παιδική ψυχολογία, δημιουργεί τραύματα  και συχνά οδηγεί στην αυτοκτονία γκέι εφήβων.

Οικογένεια: Συχνά ομοφυλόφιλοι νέοι απορρίπτονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον και απομακρύνονται από αυτό. Υπάρχουν οικογένειες που ασκούν ψυχολογικό εκβιασμό στα παιδιά τους αρνούμενες να δεχτούν την σεξουαλικότητά τους ως φυσιολογική, επιμένουν να την αλλάξουν  (επισκέψεις σε ψυχολόγους και παπάδες) και τη βλέπουν ως μια περιστασιακή κατάσταση (ως φάση πειραματισμού ή επανάστασης). Η ομοφοβία της οικογένειας εκφράζεται με σωματική βία, με συναισθηματικούς εκβιασμούς «θα πεθάνω εξαιτίας σου!, μας ντροπιάζεις», και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γονείς αποκληρώνουν ή παύουν να υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους. Γεγονός που συχνά αποτρέπει τους ομοφυλόφιλους νέους να μιλήσουν στην οικογένειά τους για τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Φιλικό και Κοινωνικό περιβάλλον:  Συχνά το φιλικό περιβάλλον είναι απορριπτικό και αρνητικό όταν ένα άτομο αποκαλύπτει τη σεξουαλική του ταυτότητα και φτάνει μέχρι το σημείο να απομακρυνθεί φοβούμενο το ενδεχόμενο μιας ερωτικής προσέγγισης. Ενώ οι φίλοι θα έπρεπε να αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο, αντίθετα μπορεί να γίνουν επιθετικοί και επικριτικοί αρνούμενοι να αποδεχτούν μια άλλη σεξουαλικότητα. Με πρόσφατο, ακραίο, ομοφοβικό περιστατικό τη δολοφονία ενός νέου Ρώσου από τους φίλους αφότου τους αποκάλυψε ότι είναι γκέι. Ακόμη και αν σε μια πρώτη φάση οι φίλοι μπορεί να δείξουν αποδοχή, συχνά πρόκειται για μια επιφανειακή κατανόηση αφού σε δεύτερη φάση ξεδιπλώνονται ομοφοβικές αντιδράσεις. Ένα ομοφυλόφιλο άτομο αναγκάζεται να αυτολογοκριθεί και να υποκριθεί μια άλλη ταυτότητα στο κοινωνικό περιβάλλον όταν αισθάνεται ότι αυτό μπορεί να είναι απορριπτικό.

Επαγγελματικό Περιβάλλον:
Στους περισσότερους επαγγελματικούς  χώρους  η ομοφυλόφιλη σεξουαλικότητα αποτελεί ένα ταμπού και ιδιαίτερα στο στρατό και στην εκπαίδευση. Μεταξύ συναδέλφων αναπτύσσονται  συχνά συζητήσεις γύρω από τις ερωτικές τους σχέσεις και την κοινή  ζωή με τους συντρόφους τους, όμως  η προσωπική ζωή ενός ομοφυλόφιλου  παραμένει αόρατη και  δε συζητιέται παρά μόνο σε επίπεδο κουτσομπολιού. Τις περισσότερες φορές ο χώρος εργασίας είναι εχθρικός προς τα ομοφυλόφιλα άτομα, βιώνεται καταπιεστικά και τα αναγκάζει  να υποκριθούν   κάτι που δεν είναι ή να αποσιωπήσουν αυτό που είναι.

Θεσμική Ομοφοβία
Κράτος: Σε θεσμικό επίπεδο τα ομοφυλόφιλα άτομα αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ενώ  εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης, το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.  Από τη στιγμή που ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι δεν αναγνωρίζεται νομικά, στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως παραδείγματος χάρη να επισκεφτούν το σύντροφό τους στο νοσοκομείο, να γίνουν νόμιμοι κληρονόμοι της κοινά αποκτημένης περιουσίας, να  έχουν την επιμέλεια των παιδιών που απέκτησαν μαζί. Στην Ελλάδα ενώ πολλές κυβερνήσεις υπόσχονται το σύμφωνο συμβίωσης για τα άτομα του ιδίου φύλου, καμία ως τώρα δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της.

MME: Τα Μ.Μ.Ε. συντελούν στη διαιώνιση συγκεκριμένων ομοφυλόφιλων στερεοτύπων, προβάλλοντας πάντοτε τους γκέι άντρες με μια ευδιάκριτη θηλυπρέπεια καθιστώντας τους γελοίες καρικατούρες ενώ οι λεσβίες είναι απλά απούσες. Τα θετικά πρότυπα ομοφυλόφιλων ατόμων απουσιάζουν, ενώ όταν σπάνια εμφανίζονται είναι σε ριάλιτι και μεσημεριανές εκπομπές με σκοπό να εμπορευματοποιήσουν «το διαφορετικό». Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει επιδείξει πολλές φορές τον ομοφοβικό του χαρακτήρα λογοκρίνοντας εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές π.χ. το φιλί μεταξύ δυο αντρών. Τα ΜΜΕ ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης κατέχουν κεντρικό ρόλο στην αναπαραγωγή της ομοφοβίας.

Εσωτερικευμένη ομοφοβία
Με απλά λόγια η εσωτερικευμένη ομοφοβία αναφέρεται στα αρνητικά συναισθήματα που τρέφουν τα ομοφυλόφιλα άτομα για τους εαυτούς τους εξαιτίας της σεξουαλικότητας τους. Είναι κάτι που βασικά όλοι και όλες οι ομοφυλόφιλοι/ες αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της ζωής τους. Εκφράζεται συνήθως με τη μορφή άρνησης, ντροπής, αυτοτραυματισμού, μίσους προς άλλα ομοφυλόφιλα άτομα, αλλά και με λιγότερο συνειδητό τρόπο στην καθημερινότητα και τις ερωτικές τους σχέσεις. Η εσωτερικευμένη ομοφοβία δεν είναι ποτέ συνειδητή επιλογή. Συνειδητά όμως πρέπει να αποφασίσει ο/η κάθε ομοφυλόφιλος/η να την αποβάλει.

Πώς να αντιμετωπίσεις την ομοφοβία σου

Ενημέρωση

Διαβάζοντας επιστημονικά άρθρα, βλέποντας ταινίες σχετικά με την ομοφυλόφιλη καθημερινότητα και με την ενημέρωση από οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μπορεί κάποιος/α να γνωρίσει τα αιτήματα και την κουλτούρα τους. Ακόμη, υπάρχουν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι σε θέματα αντιμετώπισης της ομοφοβίας από τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να ενημερωθεί 

Μην απορρίπτεις ανθρώπους γιατί δεν μπορείς να διαχειριστείς την ομοφοβία σου

Οι προβληματισμοί και οι απορίες πάνω σε μια πρωτόγνωρη για μας σεξουαλικότητα μπορούν να λυθούν πολύ πιο εύκολα όταν επιχειρήσουμε να τις προσεγγίσουμε. Τα άτομα που αποφασίζουν να σου αποκαλύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα είναι τα ίδια που συναναστρεφόσουν μαζί τους, απλά αποφάσισαν να είναι ειλικρινή μαζί σου.  Η ομοφυλοφιλία είναι ένας ακόμη διαφορετικός τρόπος συναναστροφής που δεν θα έπρεπε να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα είτε μας αφορά άμεσα είτε όχι.

Υποστήριξε τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων
Η ομοφυλοφιλία είναι μια ακόμη σεξουαλικότητα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το διαφορετικό. Ωστόσο είναι και μια σεξουαλικότητα, η οποία δέχεται μεγάλο ρατσισμό και καταπίεση. Υπ' αυτή την έννοια και ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, η καθεμία και ο καθένας από εμάς που πιστεύει στην ελευθερία έκφρασης και στα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους είναι θεμιτό να το εκφράζει και δημόσια. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε την έμπρακτη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, είτε την άμεση απάντηση σε ομοφοβικά περιστατικά στο δρόμο, στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι η καθεμία και ο καθένας είναι πρέσβης των ιδεών του καθημερινά, όχι μόνο την 17η του Μάη αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Απενοχοποίησε τη σεξουαλικότητα
Ο συντηρητισμός όσον αφορά τη σεξουαλικότητα δεν καταπιέζει μόνο τα ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανσεξουαλικά άτομα. Τα ταμπού και οι προκαταλήψεις γύρω από το σεξ επισκιάζουν την σεξουαλική ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.
 Απενοχοποίησε τη σεξουαλικότητα.
Το σεξ και ο έρωτας προκύπτει με πολύ διαφορετικό τρόπο στον καθένα/καθεμία από εμάς κι όταν μάλιστα οι άνθρωποι συνδυάζουμε τον ερωτισμό μας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι προκύπτει ένα (αν μη τι άλλο) πολύχρωμο φάσμα ενδεχομένων, το οποίο ονομάζουμε επιθυμία.
Αντιλαμβανόμενοι αυτό, δεν έχουμε πλέον παρά να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον, η μία την άλλη, η μία τον άλλον κ.ο.κ.
Η ομοφοβία μπορεί να περάσει πλέον στο φάσμα του αοράτου.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αφίσα που κυκλοφόρησε η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας


Δελτίο Τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας

Αθήνα, 17 Μαίου 2013

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑΣ».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, συμμετέχει στην Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και τη Τρανσφοβίας, ως μία αφορμή για τη συνεχή διεκδίκηση και αγώνα για τα τρανς δικαιώματα και της κατάργησης των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας είναι η ιστορική επέτειος της 17ης Μαΐου του 1990, όταν η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των «ψυχικών διαταραχών» (ICD), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Μέχρι σήμερα όμως ακόμη δεν έχει αφαιρεθεί από τον σχετικό ταξινομητικό κατάλογο η καταχώρηση για την ονομαζόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου», επιφέροντας στα διεμφυλικά / τρανς άτομα, πέραν των διακρίσεων και των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν, έναν επιπλέον στιγματισμό.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Transgender Europe (TGEU), πανευρωπαϊκή οργάνωση ομπρέλα για τα τρανς δικαιώματα της οποίας το ΣΥΔ είναι μέλος, δημοσιεύει για πρώτη φορά τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο και Χάρτη για τα Τρανς Δικαιώματα. Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι σε 24 χώρες στην Ευρώπη η υποχρεωτική στείρωση είναι προαπαιτούμενη για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ 16 χώρες δεν παρέχουν καμία δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ατόμων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της TGEU (http://www.tgeu.org/TGEU_Media_Release_IDAHOT_2013): «τούτο έχει ως επίπτωση τα τρανς άτομα να παραμένουν αποκλεισμένα από την ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Η εύρεση εργασίας, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, να ταξιδέψεις με ένα αεροπλάνο, όλα όσα θεωρούνται απλές διαδικασίες για όλους τους συνανθρώπους μας, μπορούν να γίνουν εμπόδιο ή ακόμη και αδύνατα».

«Βιώνω τόσες πολλές διακρίσεις, παρενοχλήσεις και βία που αυτό έχει γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής», αναφέρει ένα από τα 6771 τρανς άτομα που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή έρευνα που διοργάνωσε η EU Fundamental Rights Agency και παρουσίασε σήμερα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας στην Χάγη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε στις χώρες της Ευρώπης για τις διακρίσεις και την βία που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφί και τρανς (λοατ) άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κροατία. Στην έρευνα της FRA αποκαλύπτεται ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στον μεγαλύτερο βαθμό τις διακρίσεις και την βία, ενώ η εύρεση εργασίας είναι δύο φορές πιο δύσκολη απ’ ότι στο υπόλοιπο λοατ πληθυσμό.

Παράλληλα η FRA συστήνει για τον σεβασμό και την διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων: «οι ευρωπαϊκές δράσεις στο πεδίο της ισότητας των φύλων απαιτείται να καλύπτουν πλήρως τα θέματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις με έδαφος την ταυτότητα φύλου».

Μπορείτε να δείτε εδώ http://fra.europa.eu/en/event/2013/presenting-findings-largest-ever-lgbt-hate-crime-and-discrimination-survey τα αποτελέσματα της έρευνας της FRA και εδώ http://www.tgeu.org/Trans_Rights_Map_Europe τον Χάρτη των Τρανς Δικαιωμάτων.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, επισημαίνει ότι πέραν της νομοθεσίας για τις πράξεις μίσους που ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου 2013 και καλύπτει την ταυτότητα φύλου, δεν υπάρχει άλλη νομοθεσία που να προστατεύει τα τρανς άτομα από τις διακρίσεις, την μισαλλοδοξία και τους αποκλεισμούς.

Τα διεμφυλικά / τρανς άτομα αντιμετωπίζουν στη χώρα μας στο μέγιστο βαθμό τους αποκλεισμούς από την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, την ασφαλιστική κάλυψη. Δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία από τις διακρίσεις και τον ρατσιστικό λόγο μίσους, ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ατόμων παρά μόνο μετά από επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και στείρωση κατά παράβαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

σπάμε τη σιωπή,
διεκδικούμε,
τρανς ισότητα τώρα!


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)
Ζαν Μωρέας 17, Κουκάκι, Αθήνα, 11741.